wetgeving duurzame zakken




V

Voldoe aan de VLAREMA-wetgeving 7 en 8 met onze unieke PowerSterko-afvalzakken

Het gebruik van kunststof afvalzakken die niet zijn gemaakt op basis van gerecyclede kunststoffen, is in Vlaanderen sinds januari 2021 verboden. Onze afvalzakken PowerSterko® Recycled Materials helpen je om te voldoen aan de eisen van de Belgische VLAREMA-wetgeving. Ze zijn gemaakt van gerecycled kunststof, dun en toch sterk, worden volledig in Europa geproduceerd en beschikken over alle benodigde certificeringen. Het complete totaalassortiment gekleurde en transparante PowerSterko-afvalzakken van Paardekooper is direct uit voorraad leverbaar.


Wat houdt de VLAREMA-wetgeving in?

VLAREMA betekent ‘Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen’. De VLAREMA-wetgeving verplicht Vlaamse bedrijven en organisaties om hun afval te sorteren en aan te bieden volgens 24 vastgestelde afvalstromen.

De VLAREMA-wet komt voort uit het Materialendecreet van de Vlaamse regering. Doel van het besluit is om via duurzaam materialenbeheer de schadelijke gevolgen van grondstoffenverbruik en afval te beperken. Dit kan door de steeds schaarser en duurder wordende materialen, energie en grondstoffen efficiënter te produceren, gebruiken en verbruiken. Door ‘afval’ via recycling en hergebruik om te zetten in ‘materiaal’, stimuleert de Vlaamse overheid een circulaire economie waarin afvalstoffen een nieuwe en nuttige bestemming krijgen.


De VLAREMA-regels in het kort

Per 1 januari 2021 mogen Vlaamse bedrijven, organisaties en consumenten alleen kunststof afvalzakken gebruiken die voor minimaal 80% bestaan uit gerecyclede kunststoffen. Minstens de helft van het gerecyclede plastic moet afkomstig zijn van eindgebruikers (post-consumer gerecycled plastic).Vanaf januari 2025 gaat die 80% omhoog naar 100% en moeten de afvalzakken dus volledig uit gerecyclede kunststoffen bestaan. Hier komt bij dat al het bedrijfsafval sinds januari 2023 alleen nog mag worden ingezameld in transparante zakken, ongeacht hoe klein of groot die zakken zijn.

De VLAREMA-regels gelden niet voor biologisch afbreekbare afvalzakken voor gft-afval en ook niet voor afvalzakken bedoeld voor risicohoudend medisch afval (RMA), niet-risicohoudend medisch afval (NRMA), asbesthoudende materialen en bouwpuin.

duurzame afvalzak powersterko

Wat zijn VLAREMA 7 en VLAREMA 8?

Het oorspronkelijke VLAREMA-reglement is al diverse keren uitgebreid. Wijziging 7, oftewel VLAREMA 7, is sinds 1 januari 2021 van kracht. Een van de onderdelen van VLAREMA 7 is dat afvalzakken voor 80% uit gerecycled materiaal moeten bestaan, waarvan minimaal de helft post-consumer gerecycled plastic is. PowerSterko beschikt over het benodigde certificaat QA-CER niveau 2. Deze certificering garandeert dat alle gerecyclede grondstoffen in de zakken traceerbaar zijn, zodat jij met het gebruik van onze afvalzakken voldoet aan deVLAREMA 7-wet.

VLAREMA 8 is van kracht sinds 1 januari 2022. Het hoofddoel van deze wijziging is zo weinig mogelijk restafval en een gescheiden inzameling van 77,5% voor recycling. Als bedrijf of instelling ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste inzameling en sortering van je afval. Dit betekent voor de afvalzakken dat ze transparant moeten zijn, zodat de afvalinzamelaar de inhoud gemakkelijk visueel kan controleren op eventuele sorteerfouten. Ben je in overtreding, dan moet de inzamelaar dit melden bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), met als gevolg dat je daarna te maken krijgt met strengere inspecties. Alle PowerSterko-afvalzakken zijn ook verkrijgbaar in een transparante versie, zodat jij gemakkelijk kunt voldoen aan de VLAREMA 8-wet.

PowerSterko: in Europa geproduceerde afvalzakken van gerecycled kunststof

De afvalzakken van ons merk PowerSterko® Recycled Materials zijn uniek in hun soort. Ze bestaan uit minimaal 80% gerecycled materiaal en beschikken over alle benodigde certificeringen. Het volledige productieproces, van de inzameling van het plasticafval en het recyclen ervan tot het produceren van de nieuwe afvalzakken, vindt plaats in Europa. Dit verkort de transportketen drastisch en verkleint de CO2-voetafdruk van de afvalzakken aanzienlijk. Door te werken met een topkwaliteit gerecyclede grondstof, produceren wij afvalzakken van een hoogwaardige kwaliteit. Onze afvalzak is dunner dan reguliere afvalzakken, waardoor er minder grondstof nodig is, en toch sterk genoeg voor het gewenste gebruik. Deze écht duurzame oplossing voldoet zowel aan de strengste Europese normen als aan de Vlaamse VLAREMA-wetgeving voor gerecyclede afvalzakken.

duurzame afvalzak powersterko

Zo maken we de gerecyclede PowerSterko-afvalzakken?

Onze kunststof PowerSterko-afvalzakken zijn gemaakt van plasticafval van een hoge kwaliteit dat is verzameld door retailers (post-consumer gerecycled plastic). In de recyclefabriek wordt het plasticafval grof gescheiden, gewassen en verpulverd. De plastic korrel die zo ontstaat, is een nieuwe grondstof van topkwaliteit. De korrels worden verwarmd, als vloeibaar plastic in een grote buis geblazen en op een rol gedraaid. Van deze rol met gerecycled plastic maken wij onze nieuwe PowerSterko-afvalzakken.

De certificeringen van PowerSterko

Als producent van afvalzakken moeten wij kunnen bewijzen hoeveel gerecyclede kunststoffen we in onze afvalzakken gebruiken. Dit doen we met een certificaat van een geaccrediteerde certificatie-instelling die zowel het gehalte als de herkomst van de gerecyclede kunststoffen controleert en garandeert. PowerSterko beschikt over het certificaat QA-CER niveau 2 van de Belgian Quality Association (BQA), dat laat zien dat alle gerecyclede grondstoffen in onze afvalzakken traceerbaar zijn. Ook zijn onze zakken voorzien van een RecyClass-certificering, wat aantoont dat wij beschikken over de vereiste procedures om de traceerbaarheid van de gerecyclede kunststoffen in onze afvalzakken te waarborgen. Bekijk hier ons RecyClass-certificaat met een overzicht van alle gecertificeerde PowerSterko-afvalzakken.

duurzame afvalzak powersterko